Nyuszkó Tivadar és Kagyló Bandi

Írta és rajzolta: Laár András

Laár András: Nyuszkó Tivadar és Kagyló Bandi

Nyuszkó Tivadar álldogál a mezőn, a tó mellett, nyargalva arra jön Kagyló Bandi. Kezében színes reklám-brossurát lobogtat. Nyuszkó ráköszön.

Ny: Szia, Kagyló Bandi! Mi van, megdöglött valahol egy ló?

K: Micsoda?

Ny: Csak, mert olyan lóhalálában rohansz. Hová, hová, ilyen optimista arccal?

K: Szia Nyuszkó Tivadar! Képzeld csak, mostantól gazdag leszek, mint egy Gólem… vagy mint egy Mammon, vagy, mint egy Dárius kincse.

Ny: Nono! Azt azért érdemes volna eldönteni, hogy melyik… meg azt is, hogy mennyire… Nem orosz maffiavezért akartál mondani, vagy banktulajdonost?

K: De, de! Pont azt… És pont annyira.
Épp most megyek megkötni a szerződést a kirendeltséghez.

Ny: Micsoda? Ki rendel és mit? És mit lehet ott szerezni? Egy kis szőrt? És azt kötöd magadra? De Bandi! Az egyáltalán nem állna jól teneked. Rólad mindenki tudja, hogy gyárilag csupasz vagy!

K: Nem, nem Tivadar! Ez egy ilyen betéti szerződés. Ide van írva: Öné lesz a Tó Kincse. Fáradjon be kirendeltségünkhöz, mostantól érvényes az akciós ajánlatunk, legyen az ügyfelünk, lépjen be ingyen a Tó Kincse Levesbe.

Ny: Tó Kincse Leves? A „Tó Kincse” az rendben van… elsüllyedt hajók, kincses ládák, meg drágakövek az iszapban… De „leves”? Még soha nem hallottam ilyet.

K: Még én sem, de ez nekik a legújabb ajánlatuk. Ide van írva: Egyedülállóan újszerű LEVESBETÉTI akció. Ha Ön kagyló, rák, vagy halacska, most kösse meg a szerződést, most lépjen be a Tó Kincse Levesbe. A legelőnyösebb feltételekkel. Azt is írják, hogy nem kell számlavezetési díjat fizetni, meg fenntartják az ajánlatukat a hónap végéig, meg, hogy ez a legkorszerűbb ajánlat-csomag: a finoman fűszerezett Levesben lehet üldögélni, lesz meleg víz, és ha a hónap végéig igénybe veszem, még kamatot sem kell fizetni. És, hogy mostanság egyre értékesebb a Leves, nagyon megy fel az ára, és hogy utólag, ha már kiderült mennyi lett rajta a haszon, akkor majd osztalékot fizetnek a betét-tagoknak.
Persze csak azoknak, akik még akkor is benn maradnak, amikor már a megrendelők elfogyasztották az egész Levest. A hülyének is megéri.

Ny: Hű, ez nagyon jól hangzik! Főleg ez az „utólag, ha már kiderül” rész. Meg az üldögélés sem lehet rossz. Álldogálni sokkal komplikáltabb, mert ahhoz végig kinyújtva kell tartani a lábakat. De Bandi! Nincs itt valami átverés? Az apró betűs részt is elolvastad?

K: Hát persze! Én egy elég dörzsölt kagyló vagyok ám. Nem lehet az orromnál fogva vezetni, mert nekünk kagylóknak nincsen is ám, orrunk… Az apró betűs részben csak annyi van, hogy nem vállalják a felelősséget azért, hogy ha az ügyfél már benne ül a Levesben, és véletlenül a felhasznált víz hőfoka ideiglenesen felszökik, és akkor esetleg egy időre magasabb értéket mutat az átlagosnál, az úgynevezett „főzés” alatt, a nemzetközi piaci igényeknek megfelelő módon.

Ny: Aha, hát az jó! Hogyan is vállalhatnának ilyenért felelősséget? A hőmérséklet hol felszökik, hol pedig leesik. Egyszer hopp, másszor kopp. Arról tényleg nem ők tehetnek. És mondd csak Bandi pajtás! Nyulakra is érvényes az ajánlat?

K: Á! Sajnos nem. Csak kagylókra, csigákra, rákokra, és kisebb halakra. De van itt egy másik reklám-papír is. Ez az Arany Pörkölt akciós ajánlat. Ez nyulaknak, birkáknak, sertéseknek, és marháknak szól. Ez talán érdekelhet téged is Tivadar barátom.

Ny: Hohó! Arany! Az kell énnekem! Bandikám, mutasd csak! (böngészi a brossurát) ö … ö … ö … Úgy látom, ez is a hónap végéig érvényes. És itt sem kell befizetni semmit, ingyen be lehet szállni a pörköltbe. Ho-ho-ho-hó! Azt mondják paprikás lesz a szaft. … Mi a fene lehet az a “szaft”? Csak nem valamiféle jutalék? … A paprika, az viszont tényleg finom, azt ismerem. Te Kagyló Bandi! Te tudod, mi az a pörkölt? Nem az, hogy még örököl is valamit a végén az ügyfél?

K: Hát lehet, nem tudom. De biztos az is valami jó buli lehet, ha ilyen nagy állatok is benne vannak, mint a marhák, meg a birkák. Biztosan megéri.

Ny: No, akkor én is megyek teveled! Nem hagyok ki egy ilyen ziccert! Lehet, hogy csak most utoljára lesz ekkora szerencsénk!

Vége.

Hozzászólások